Posted inȘtiri

Jumătate din orașele mari ale Chinei se scufundă. 270 de milioane de oameni sunt în pericol

Jumătate din orașele mari ale Chinei se scufundă. 270 de milioane de oameni sunt în pericol

Pământul se scufundă sub picioarele a milioane de oameni în marile orașe ale Chinei din cauza activităților umane, punând în pericol major zonele de coastă ale țării, mai expuse riscului de inundații și din cauza creșterii nivelului mării, arată o nouă cercetare.

270 de milioane de oameni locuiesc pe terenuri care se scufundă în marile orașe ale Chinei, arată un nou studiu citat de CNN.

Aproape jumătate din zonele urbane ale Chinei, care cuprind 29% din populația țării, se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an, potrivit studiului publicat joi în revista Science. Iar 67 de milioane de oameni trăiesc pe un teren care scade cu mai bine de 10 milimetri în fiecare an.

Extracția vertiginoasă a apelor subterane din China este unul dintre factorii principali de tasare, au spus cercetătorii. Orașele au pompat apă din acviferele subterane mai repede decât poate fi completată, o situație exacerbată de seceta alimentată de schimbările climatice. Pomparea excesivă coboară pânza freatică și provoacă scufundarea terenului aflat deasupra.

Tasarea pământului sub greutatea orașelor nu este o problemă doar în China

Pământul se scufundă și din cauza greutății tot mai mari a orașelor. Solul se poate compacta în mod natural din cauza greutății sedimentelor care se acumulează în timp și a clădirilor grele care presează pământul, determinând pământul să se scufunde în mod constant.

Tasarea terenului nu este o problemă doar în China. În SUA, zeci de orașe de coastă, inclusiv New York City, se scufundă. În Țările de Jos, 25% din terenurile sale se află deja mai jos decât nivelul mării. Și în Mexico City, probabil orașul cu cel mai rapid declin terestru din lume, pământul se scufundă cu o viteză de până la 50 de centimetri pe an.

 » Read More