Posted inȘtiri

Valul ucigaș de căldură care a lovit Africa în aprilie este cauzat de schimbările climatice provocate de om

Valul ucigaș de căldură care a lovit Africa în aprilie este cauzat de schimbările climatice provocate de om

Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel din Africa la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice “de origine antropică”, spun oamenii de ştiinţă din reţeaua World Weather Attribution (WWA) într-un studiu publicat joi.

În perioada 1-5 aprilie, Mali şi Burkina Faso s-au confruntat cu un val de căldură excepţională, atât prin durata, cât şi prin intensitatea sa, cu temperaturi de peste 45 de grade Celsius, aflate la originea unui număr mare de decese în aceste ţări, informează AFP, preluată de Agerpres.

Observaţiile oamenilor de ştiinţă şi comparaţiile modelelor de temperatură “arată că valurile de căldură de amploarea celor observate în martie şi aprilie 2024 în această regiune ar fi fost imposibile” fără o încălzire globală de 1,2 grade Celsius, “de origine antropică”.

Raportul precizează că un episod precum cel care a lovit regiunea Sahel timp de cinci zile în aprilie nu se produce, în principiu, decât “o dată la 200 de ani”.

Valurile de căldură sunt frecvente în Sahel în această perioadă a anului, însă cel din aprilie 2024 “ar fi fost mai rece cu 1,4 grade Celsius” în regiune “dacă oamenii nu ar fi provocat încălzirea planetei prin arderea de combustibili fosili”, au dat asigurări autorii raportului.

“Aceste tendinţe vor continua să se manifeste odată cu încălzirea viitoare”, au adăugat ei.

Cercetătorii estimează că un astfel de val de căldură în Mali şi Burkina Faso ar fi “cu 1 grad Celsius mai cald într-o lume mai caldă cu 0,8 grade Celsius” şi s-ar produce de 10 ori mai frecvent decât în climatul actual dacă încălzirea planetei creşte cu 2 grade Celsius.

Catastrofe ucigaşe, mii de decese asociate cu temperaturile ridicate

Durata şi gravitatea acestui val de căldură a provocat o creştere a numărului de decese şi al spitalizărilor înregistrate în cele două ţări,

 » Read More