Posted inȘtiri

Apocalipsa plantelor în Europa: Cum au ajuns tot mai multe boli și dăunători din țări străine să distrugă recoltele din UE

Apocalipsa plantelor în Europa: Cum au ajuns tot mai multe boli și dăunători din țări străine să distrugă recoltele din UE

Plantele se sufocă încetul cu încetul, se ofilesc și se usucă în cantități uriașe, lăsând în urmă frunze moarte și scoarțe decolorate care creează un ocean monocromatic. De la livezile antice de măslini și până la culturile de legume rădăcinoase, dăunătorii introduși accidental în Europa prin sistemul deschis de importuri al Uniunii Europene provoacă pagube de miliarde de euro, relatează The Guardian.

De când oamenii de știință au descoperit Xylella fastidiosa în 2013 în Apulia, Italia, bacteria a ucis o treime din cei 60 de milioane de măslini care creșteau într-o regiune ce producea cândva aproape jumătate din uleiul de măsline al Italiei. Mulți dintre acești măslini aveau peste 100 de ani.

Fermele au încetat producția, morile unde se macină măslinele au dat faliment, iar turiștii au început să evite zona. Fără niciun leac la orizont, bacteria a provocat deja pagube de aproximativ 1 miliard de dolari.

„Cea mai mare parte din teritoriu a fost distrusă complet”, spune Donato Boscia, un virusolog de plante și cercetător-șef specializat în bacteria Xylella la Institutul pentru Protecția Sustenabilă a Plantelor din Bari.

Un deceniu mai târziu și la fel de departe de a găsi o soluție, pericolul este tot mai mare pentru plantele din Europa, din cauza bacteriei Xylella și a altor boli și dăunători: în februarie 2024, cercetătorii din Apulia au descoperit o nouă subspecie a bacteriei Xylella care a anihilat podgoriile din SUA și care nu mai fusese detectată până acum în Italia.

Pentru mulți fermieri, oameni de știință și oficiali, boala este emblematică pentru o problemă mult mai extinsă: dificultățile pe care UE le întâmpină în încercarea de a opri introducerea acestor boli devastatoare pentru plante, în ciuda eforturilor de reglementare făcute în ultimul deceniu.

 » Read More